Afgelopen 21 februari 2025 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in de Uber-zaak. Met deze uitspraak brengt de Hoge Raad nog meer duidelijkheid in het vraagstuk omtrent de kwalificatie van de arbeidsrelatie van zelfstandigen en platformwerkers. Er kan weer een stukje in de DBA-puzzel gelegd worden.
Zoals in onze eerdere Topics toegelicht kan de kwalificatie van de arbeidsrelatie worden beoordeeld aan de hand van de eerder door de Hoge Raad vastgestelde elementen, volgend uit het Deliveroo-arrest. Deze zijn nogmaals in het kort:
Kern van de uitspraak
In de recente uitspraak wordt voornamelijk ingezoomd op punt 9: ondernemerschap. De Hoge Raad verduidelijkt in dit arrest wat wordt bedoeld met ondernemerschap, intern of extern. Ondernemerschap betekent volgens de Hoge Raad in hoeverre iemand zich gedraagt of kan gedragen als ondernemer. Hierbij wordt gekeken naar de algemene situatie en niet enkel naar de relatie met een specifieke opdrachtgever.
Iemand die zich gedraagt of kan gedragen als ondernemer kan kwalificeren als zelfstandige, ook als de andere elementen meer op een dienstverband wijzen. Dit moet van geval tot geval worden beoordeeld. Het is dus mogelijk dat van de twee personen die hetzelfde werk doen bij dezelfde opdrachtgever, geoordeeld wordt dat de een werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst en van de ander geoordeeld wordt dat hij/zij werkzaam is op basis van een overeenkomst van opdracht, afhankelijk van hoe zij zich als ondernemer profileren.
Ook bepaalt de Hoge Raad in dit arrest dat elk element evenveel meeweegt in het bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht. Er zijn geen elementen die belangrijker zijn of zwaarder meewegen dan andere elementen.
Wat betekent deze uitspraak voor u
Deze uitspraak neemt een stukje onduidelijkheid weg over de kwalificatie van arbeidsrelaties. Dit biedt zowel de zelfstandige als de opdrachtgever de mogelijkheid om hier vooraf bewuster rekening mee te houden. Wij adviseren u om:
Het individueel beoordelen van arbeidsrelaties is niet nieuw, maar deze uitspraak onderstreept het belang hiervan nog eens extra. Kijk hierbij vooral ook breder dan alleen de afgesproken opdracht. Door hier proactief naar te handelen, kunt u de risico’s van onduidelijkheid in arbeidsrelaties minimaliseren en zorgen voor een juridisch solide samenwerking met uw opdrachtnemers.
Heeft u vragen over de toepassing van deze uitspraak op uw onderneming? Neem gerust contact met ons op.
Nadine van Pol n.vanpol@baat-legal.nl
Rick Rijks r.rijks@baat-legal.nl
Demi Orbon d.orbon@baat-legal.nl
Erik Prevo e.prevo@baat.nl
Gepubliceerd: 26 februari 2025